Scolile din intreaga lume trec printr-un puseu de crestere in diferite ramuri, care este atat de dureroasa si de neevitat. Vorbim, desigur, despre integrarea tehnologiei. Oricare ar fi nivelul de integrare a tehnologiei, noi toti parem sa fim intr-o stare de tranzitie spre noua tehnologie la un moment dat. Adevarul dureros, insa, este faptul ca, indiferent de cat de multe sesiuni de dezvoltare profesionala primim sau cat de multe instrumente ne sunt oferite, multi adulti se lupta sa se adapteze la noua tehnologie. Ne apropiem de noua era pe deplin constienti de faptul ca tinerii nostri asimileaza mass-media si o vor folosi din plin propria lor cu mult inainte de cei mai in varsta, inainte ca acestia chiar sa invete sa porneasca aparatul. Solutia la aceasta problema este simpla: este timpul sa se intoarca o pagina din viata si vvem nevoie sa sarim rapid peste obstacole aparute din cauza emotiilor, teama, neincredere si in scopul de a iesi invingatori in cursa cu tehnologia.
Fara deosebire de cele 5 etape de pierdere si durere, toti oamenii (nu doar adultii) trec printr-o serie de reactii previzibile atunci cand se confrunta cu noua tehnologie. Stiind ca aceste etape sunt aceleasi pentru toata lumea si ca nu este vorba doar de o singura persoana impotriva lumii, se poate incepe sa se treaca prin etape mai repede. Putem invata sa urmam exemplul elevilor si transforma frica in emotie si in cele din urma, acceptare.
Etapa 1 - Negarea
Ca si profesorii, adultii muncesc din greu pentru a perfectiona aptitudinile lor. An de an, fac mici ajustari la curriculum, planurile lor de lectie, precum si sistemele de management al timpului, in scopul de a maximiza eficacitatea proprie. Prin urmare, se poate simti ca un adevarat soc atunci cand administratorii declara o schimbare brusca si zdrobitoare, cum ar fi un nou sistem informatizat si o noua integrare de tehnologie (in cazul in care fiecare persoana lucreaza pe un dispozitiv, indiferent daca acesta este un calculator, tableta, sau chiar telefonul sau). Multi oameni vor experimenta un raspuns automat la noutate. Reactia generala este "Acest lucru nu poate niciodata sa lucreze!"
Se pare ca aceasta este o reactie normala fata de noua tehnologie. Chiar si copiii, care par a fi flexibili si entuziasti fata de fiecare nou val de dezvoltare tehnologica, trec printr-o incertitudine initiala. Cheia pentru adoptarea tehnologiilor de succes este de a accepta ca ne vom simti frustrati si speriati, ceea ce este normal. Pur si simplu, recunoscand frica, poate ajuta sa ne deplasam prin aceasta faza mult mai repede. Ultimul lucru de dorit este de a lasa teama sa preia controlul si, pentru a contracara acest lucru, este bine sa nu ne oprim aici, ci sa trecem peste frica si sa incercam tehnologia.
Etapa 2 - Negocierea
"Pot cumpara acest lucru, dar nu pot sa ma folosesc de el!" Poate ne vom spune ca vom invata minimul necesar. Vom utiliza tehnologia in timpul de observare sau o vom folosi in prima saptamana de activitate si apoi o vom pune departe si ne vom intoarce la pasii regulati si dovediti ai rutinei. Negocierea nu este, de fapt, un lucru rau in aceasta situatie si se poate netezi calea spre avansare, folosind noul dispozitiv. Chiar si pasionatii de tehnologie vor spune "Voi incercati sa utilizati acest lucru, dar in cazul in care aceasta nu functioneaza pentru cineva, eu nu am de gand sa-l urmez." Ca adult, oricine este dator sa ofere tehnologiei o incercare. Daca nu ne place, o putem folosi la fel de minimalistic posibil, dar, cel putin, ne vom oferi posibilitatea sa o incercam fara un sentiment de risc.
Etapa 3 - Experimentarea
Aceasta este etapa cheie pentru adoptarea tehnologiei de succes. Este punctul de cotitura figurativ pentru mentalitatea unui utilizator de tehnologie. Odata ce se permite ideea de a se experimenta cu noile aplicatii si totul de fapt incepe facand clic pe ele (daca este vorba despre un nou dispozitiv, cum ar fi un iPad sau un site web), acesta este semnul ca am depasit cu adevarat temerile noastre.
In timp ce experimentarea cu noua tehnologie ar putea elimina un blocaj, frica poate izbucni din nou, dar nu trebuie lasat acest lucru sa ne opreasca si sa avem increderea ca nu vom deteriora aparatul doar lucrand la acesta. Un buton de ajutor, ghid de utilizare sau chiar un tutorial video sunt toate elemente care pot ajuta la depasirea acestor obstacole. Pe masura ce se experimenteaza, e important sa se pastreze o minte deschisa si sa se caute ceva interesant sau de ajutor.
Etapa 4 - Adrenalina
De cele mai multe ori, utilizarea unui nou instrument va face oamenii sa devina entuziasmati cu privire la aplicarea si folosinta in viata lor. Oamenii, in general, sunt fiinte cu o natura creativa si inovatoare. Noi intotdeauna ne uitam la materiale cu un ochi critic pentru diferentiere si adaptare la nevoile fiecaruia. Este probabil ca vom incepe sa ne gandim la modalitati in care acest nou instrument se va potrivi stilului de viata in timp ce experimentam cu el. Conversatiile cu alte personae sunt esentiale pentru a intelege detaliile si deschide calea spre aplicarea efectiva. Se recomanda cercetarea tehnologiei online si citirea blogurilor pe acest domeniu, avand comentarii pentru a cunoaste produsul chiar mai bine si a vedea cum altii se descurca in mod eficient.
Etapa 5 - Acceptarea
Cu cat mai repede se poate deplasa prin etapele anterioare, cu atat mai repede se va simti increderea in noua tehnologie. Acceptarea inseamna ca suntem gata pentru a folsi aceasta tehnologie in planurile de zi cu zi, a maximiza utilitatea sa si a obtine, cu adevarat, cele mai multe avantaje din aceasta initiativa in beneficial nostru.
Toata lumea trece prin etapele de adoptare tehnologica la propria lor exostenta. Cu toate acestea, fiind constienti de faptul ca se va simti o initiala ezitare, se poate trece peste temeri catre un nivel de productie, explorare si de acceptare mult mai repede. Ca adulti, nu avem intotdeauna control asupra noilor reforme sau initiative de program in viata noastra, dar singurul lucru pe care putem il controla este modul in care reactionam la aceste schimbari. Prin mutarea in trecut a fricii, ne putem focusa energia noastra spre moduri mai productive
No comments:
Post a Comment