Voci pitigaiate. Prin ce se caracterizeaza masculinitatea? Avem muschi, „pasarica” si voce baritonala. La asta se gandesc si femeile cand aleg barbatul pentru a se reproduce in voie. Cu cat vocea e mai grava, cu atat nivelul de testosteron e mai mare-de unde si puterea genetica, barbatii mari, musculosi fac copii mai buni care vor fi si ei tatici mult mai „dotati”. Contrar credintelor, barbatii cu voce pitigaiata sunt mult mai potenti decat cei cu voce groasa. Intr-un studiu din 2011 s-a demonstrat ca barbatii cu voce groasa au o concentratie de sperma mai mica decat barbatii pitigaiati. Barbatii cu voce groasa au mai multe sanse sa se reproduca, sa ca fiecare incercare de a-i darui femeii iubite un bebe numai bun de crescut nu e neaparat una norocoasa. Barbatii pitigaiati, pe de alta parte, trebuie sa „arunce” in lupta tot ce au in ei mai bun-aici, sperma de calitate-pentru ca nu se stie cand mai prin ocazia.
„Tepii” organului masculin reproducator uman.
Tepii prezenti pe organul reproducator masculin sunt ceva des intalnit in lumea animalelor-de la soarece la marmota si pisica, anumite animale au astfel de tepi al caror scop e strict sa ajute procrearea sa se intample rapid. De obicei ei zgarie peretii vaginali pentru a provoca ovulatia si a preveni imperecherea femelei cu alti masculi. Ca si animalele si oamenii au codul genetic pregatit sa construiasca tepi exact ca la animale-pe vremuri, barbatii aveau tepi pe organele sexuale masculine. Ce se intampla cu ei la om? O echipa de biologi a studiat diferentele de ADN dintre oameni si cimpanzei, cele mai apropiate animale din punct de vedere structural si genetic. Oamenii au genele care pot determina aparitia tepilor pe organul sexual masculin insa ne-am pierdut capacitatea de a le activa.
ADN-ul e facut din diferite tipuri de genom. Genele de codare pe baza de proteine sunt ca niste mici fabricute-fac proteine care sunt folosite pentru diferite sarcini. Lanturi care nu au nici un rol in codarea ADN-ului sunt ca niste intrerupatoare-pornesc sau opresc o genena de codare pe baza de proteine. Fabrica de tepi pe organele sexuale masculine e in barbati, insa celalalt set de gene lipseste. Mamiferele care se imperecheaza cu o multime de indivizi au tepi mai proeminenti, pe cand cele care se imperecheaza numai cu un partener au tepii mai micuti-cimpanzeii au si ei tepi dar la ei seamana cu niste umflaturi. La un moment dat, a fost mai avantajos pentru oameni sa se imperecheze pentru mai mult timp, iar atunci tepii au disparut. Dragostea e un lucru frumos, totusi…
No comments:
Post a Comment