Peretii de diafragma, ce sunt si de ce sunt asa de importanti pentru constructii?

Spre deosebire de alte tipuri de pereti utilizati in constructiile moderne, peretii de diafragma sunt construiti in subsol.

Ei se folosesc adesea ca pereti de fundare permanenti si in sisteme de retentie.

Nu e nicio problema daca se construiesc pereti de diafragma in apropierea altor structuri deja existente, nu se diminueaza portanta lor, nu afecteaza structurile din jurul lor si stabilitatea zonei respective.

Peretii de diafragma sunt de preferat atunci cand se realizeaza pereti circulati pentru statiile de pompare, pereti circulari pentru puturi de tuneluri, dar si peretii de fundare si despartitori pentru rezervoarele de petrol.

Cand aveti de gand sa comandati executia unor pereti de diafragma trebuie sa aveti in vedere functiile care transforma peretele intr-unul foarte economic.

In prima faza el trebuie sa preia presiunile orizontale de la nivelul solului.

In al doilea rand e obligatoriu sa preia o parte din incarcarea verticala permanenta.

In al treilea rand peretele de diafragma nu trebuie sa permita prezenta infiltratiilor de apa, trebuie sa mentina constant nivelul apeli in solurile din jur. Tehnica construirii lor a fost dezvoltata in Europa, dar s-a implementat in SUA din 1940 si presupune excavareasub noroi.

Practic se face un sant ingust care e mereu plin cu fluid de foraj sau cu noroi. De ce noroi? Pentru ca el exercita presiuni hidrostatice asupra peretilor santurilor si e un bun sprijin pentru prevenirea prabusirilor.

Marele avantaj al acestei tehnici este dat de excavatia in orice tip de sol. La excavatii se utilizeaza excavatoarele hidraulice si utilajele cu grefier suspendat de bara sau cablu, adancimile la care pot ajunge sapaturile fiind si de 150 metri.

Pana la realizarea efectiva a peretilor de diafragma se construiesc pereti de ghidaj, se excaveaza apoi solul, se circula si se recircula noroiul bentonitic. La final se introduce carcasa de armare si se toarna betonul.

No comments:

Post a Comment