Placa de baza este componenta cea mai importanta dintr-un calculator

De la aparitia primelor PC-uri si pana astazi componentele unui calculator sau laptop au suferit transformari radicale. In prima faza am asistat la o miniaturizare a acestora, din dorinta de a fi cat mai eficiente dar a nu impune un calculator de mari dimensiuni. Apoi s-a trecut de la calculatoare cat un apartament, la unele portabile sau usor de pozitionat oriunde intr-o camera, pe birou, intr-un colt al sufrageriei.

A urmat o revolutie in privinta procesoarelor, a numarului de nuclee procesor de pe un PC sau laptop, noile tehnologii au inceput sa fie din ce in ce mai performante si mai puternice, desi aspectul lor fizic era cam acelasi cu cel de acum cateva zeci de ani. Poate cele mai mari schimbari dupa procesoare le-au suferit ceea ce specialistii numesc placi de baza. Placile de baza sunt niste… placi pe care sunt fixate diverse componente esentiale ale unui calculator sau laptop. De ele depinde cum functioneaza calculatorul, cat de repede se misca, ce output-uri se vor obtine la orice input extern. Pentru ca au asa de multe componente integrate, aceste placi de baza risca sa se defecteze foarte usor daca o singura componenta de pe ele are o functionare care nu se mai incadreaza in parametrii normali. Inlocuirea placilor de baza este costisitoare si destul de complicata, mai ales daca vorbim despre modele de calculatoare si de laptopuri mai avansate.

Primele semne ca placa de baza nu mai are mult de trait tin de semnale clare pe care le da computerul atunci cand ruleaza procese si sarcini obisnuite. Apar asa numitele erori de sistem tot mai dese, nu mai exista un raspuns asa de rapid la input, toate piesele care se interconecteaza si depind de placa incep sa aiba rateuri, calculatorul se opreste din nimic, tot ce inseamna periferic care are treaba cu vreo componenta de pe placa de baza incepe sa nu mai functioneze indiferent ce am face. Lucrurile se pot inrautati daca nu cumparati o placa de baza noua facuta de acelasi producator al placii stricate. Inlocuirea ei se face doar intr-un service, costurile depind de starea in care se afla si celelalte componente interne care se leaga la placa de baza.

Ca sa nu cheltuiti asa de mult pe placile de baza oferite de atelierele de reparatii le puteti cumpara online, cu recomandarea sa verificati foarte atent compatibilitatea cu sistemul dvs. O placa de baza montata care nu e compatibila cu sistemul, e mai slaba, mai puternica, are alt tip de configuratie, il poate distruge in totalitate.

No comments:

Post a Comment