Terapia prin joaca cu nisip

Construirea castelelor de nisip este draguta pe perioada verii si poate sa aiba chiar si rol terapeutic. Cei care au probleme de comunicare pot folosi aceasta terapie sa-si exprime sentimentele si trairile prin contruirea unor castele de nisip cu diferite forme.

Copiii si adultii isi pun in valoare creativitatea si creeaza castele de nisip fara sa scoata un cuvant. Inventatorul tehnicii, psihologul Dora Kalff a mers pe aceasta tehnica pentru a ajuta pacientii care aveau probleme in a-si exprima propriile trairi ca urmare a unor traume sau abuzului. Pacientii primesc nisip si figurine pentru contruirea formelor si sunt incurajati sa dezvolte si o poveste despre jucarii si modalitatile de crearea a unui castel de nisip, ceea ce duce la o oglindire fidela a problemelor din viata personala. Terapeutul poate descifra si simbolistica lor. Cand un copil face figurine de adult actioneaza cu agresivitate, in timp ce figurinele copilaresti trimit cu gandul la anxietate.

O conversatie despre jucarii poate sa scoata la iveala un comportament abuziv din partea unui parinte. Conversatiile vindecatoare se pot desfasura mai usor in prezenta nisipului si galetii sau formelor speciale pentru construit figuri in nisip.

No comments:

Post a Comment