Structura de rezistenta pe cadre sau cu pereti portanti

Soliditatea si stabilitatea unei case sunt elementele pe care orice proprietar de casa si le doreste mai presus de orice. Dincolo de proiect, de finisaje, de aspectul exterior partea de rezistenta a unei case – structura de rezistenta, asa cum se numeste ea in limbaj tehnic – este esentiala, si desi multi dintre cei care se apuca sa isi construiasca o casa nu stiu nimic despre tipurile de structuri de rezistenta, aceasta este una din etapele esentiale in discutia cu un arhitect si cu specialistii care construiesc case.

Structura de rezistenta reprezinta practic totalitatea elementelor orizontale si verticale care preiau incarcarile (greutatea casei, a locuitorilor, a mobilierului, a finisajelor, a invelitoarei acoperisului, vantul, zapada) dar si forta seismica, si le transmit catre fundatie si de acolo in pamant. Cea mai comuna structura de rezistenta pentru constructii civile – case si vile – este structura „pe cadre”. Aceasta inseamna ca intreaga casa va fi sustinuta pe un sistem de plansee, grinzi si stalpi din beton armat. Sistemul este simplu de inteles si se aplica in general in acelasi mod in toate proiectele: incarcarile sunt preluate de plansee, care se sprijina pe grinzi, grinzile se sprijina pe stalpi, iar stalpii pe fundatie. Un alt tip de structura de rezistenta comun mai ales la blocuri vechi este cel cu ziduri portante. Intreaga casa este sustinuta pe un sistem de ziduri solide, din caramida, cu centuri si plansee din beton armat. Incarcarile sunt preluate de plansee, care se sprijina pe ziduri si zidurile pe fundatie. Comparand cele doua tipuri de structuri pentru case de mai sus, ar trebui spus ca structura pe cadre este mai practica, permite recompartimentari ale casei in timp, intrucat daca stalpii si grinzile raman la locul lor orice perete poate fi desfiintat.

In schimb, la casele cu zidarie portanta impartirea este foarte stricta: zidurile facand parte din structura de rezistenta sunt unele sub altele, geamurile si usile nu isi pot schimba locul, iar zidurile nu se pot darama fara sa sensibilizeze intreaga casa. In plus, rezistenta la seisme este mai mare in cazul caselor realizate pe cadre.

No comments:

Post a Comment