Probioticele pot fi folosite pentru tratarea bolilor foarte grave

Dupa ce ne-am antrenat de zor sa evitam bacteriile vinovate pentru foarte multe boli urate, ar trebui sa ne repozitionam un pic in comparatie cu aceste critici aduse microbilor. Traim inconjurati de milioane de microbi si chiar avem in organism sute de mii de astfel de vietati-pe piele, in gura, nas, in si in jurul organelor reproducatoare-care ne sunt necesare pentru digerarea alimentelor si mentinerea unui tonus normal.

Dar ar trebui sa luam probiotice sa le ajutam in lupta lor pentru a ne mentine in viata zi de zi, ar trebui sa bem iaurt si sa luam suplimente care mimeaza organismele vii din corpul nostru? De multe ori nici macar nu stim daca avem sau nu nevoie de probiotice. Bacteriile din corp nu pot fi masurate asa cum face cu sangele si nu prea exista un etalon de „normal” pentru flora microbiana benefica din organismul uman. Asa ca nu e clar nici daca schimbarile care apar in randul bacteriilor si numarului lor pot cauza boli sau daca tratam bacteriile putem repara cele mai grave simptomatici ale bolilor. In general, luam probiotice cand trecem printr-un episod de diaree acuta sau avem probleme cu stomacul de la vreo infectie. Dar nu prea avem diaree zilnic asa ca probioticele nu sunt recomandate constant. Pe de alta parte, nu avem voie sa luam suplimente cu probiotice cu regularitate pentru ca ne cauzeaza mai mult rau decat bine. Dozele nu pot fi controlate cu exactitate, nu stii ce mai contine pastila pe langa probioticul sintetic-care nu e recomandat, de preferat e cel natural, obtinut din iaurt, de exemplu.

Fiecare dintre noi avem vreo 8.000 de bacterii in corp si foarte putine dintre ele au ajuns sa fie studiate in detaliu pentru a se spune daca marirea numarului lor poate fi in avantajul sanatatii noastre. De obicei bacteriile se schimba, apar si altii noi, asa ca nu putem sti niciodata ce sa le facem ca sa ne ajute-schimbarea e produsa de inaintarea in varasta, dieta si alti factori externi dar si interni. Problema mare e ca multi confunda bacteriile probiotice cu altele si le inteleg gresit. Ca sa lamurim pentru totdeauna misterul probioticelor, vom defini o bacterie probiotica ca fiind o bacterie care supravietuieste mediului din intestine, colon si sa ofere anumite beneficii gazdei. Bacteria din iaurt nu intruneste aceste particularitati, desi companiile tot baga bani in marketing foarte bine targetat introducand fel de fel de „stimuli” gen bifidus essensis, o mare vrajeala care isi tot schimba numele de la un produs la altul. Chiar Danone, brandul care detine celebrul iaurt Activia a fost de acord sa renunte la publicitate mincinoasa ca iaurtul lor te scapa de raceala sau o previne si ca e probiotic.

Pana la urma, probioticele sunt bune pentru stomac, pentru ca refac echilibrul in cadrul comunitatilor de bacterii si refac flora intestinala distrusa de infectii. Pot trata si infectii ale pielii, alergii, presiunea sangvina si probleme ale sistemului imunitar-aceste utilizari sunt inca studiate si nu se stie daca exista vreun efect dovedit. Pe viitor poate ca probioticele vor face foarte multe pentru noi, insa pe moment nu prea e cazul.

No comments:

Post a Comment