Cum poate social media sa prevada viitorul?

Valoarea capitalului. Daca esti implicat in comertul la scara larga sigur esti afectat de piata de capital si preturile practicate. Insa si cei care nu au legaturi directe cu piata pot fi influentati de schimbarile care au loc pe piata de capital. Miscarile de pe piata afecteaza disponibilitatea locurilor de munca, creditele pentru cumpararea de case si pentru afaceri si sanatatea financiara a unei tari intregi. Cand oamenii de stiinta au inceput sa analizeze Twitter pentru a vedea cum poate prezice modificarile de pe piata, in 2000, managerii bancheri nici nu au vrut sa auda de aceste statistici. Insa in 2010, oamenii de stiinta au determinat ca starea generala pe care o au utilizatorii Twitter poate fi folosita pentru a prezice directia in care va evolua piata cu sase zile inainte.

Dupa ce au fost analizate 10 milioane de postari de pe Twitter din 2008, au descoperit ca starea de calm poate prezice miscarea variabilei DJIA (Dow Jones Industrial Average) cu pana la sase zile inainte de a se schimba intr-o maniera definitiva si masiva, cu un procent de acuratete de 88%. Piata reactioneaza la emotii, in special frica si lacomie, care sunt reflectate de Twitter in timp real. Desigur, multi oameni din lumea macroeconomiei nu prea se bazeaza doar pe Twitter si datele furnizate de el, insa pot fi folosite pentru a vedea cam ce sentimente au oamenii si cum pot afecta piata. Indicatorul contrarian al sentimentelor poate stopa vanzarea de active daca publicul e optimist si invers, daca publicul e pesimist, atunci se va cumpara conform indicatorului contrarian. Din 2012, oamenii de afaceri au inceput sa tina cont de datele importante furnizate de Twitter si chiar sa il utilizeze pentru a obtine mai multi bani.

Oamenii de stiinta au identificat chiar si legaturi stranse in diversi termeni cautati pe Google si prabusiri ale pietei sau bursei. Cu ajutorul Google Trends, s-a aflat ca acele cautari dupa cuvinte cheie legate de politica sau business au precedat declinul economic masiv de dupa 2008.

No comments:

Post a Comment