Planuri care nu au fost puse in practica si care ar fi alterat lumea actuala

Schema Kimberley. Dezvoltarea miscarii antisemite din secolul XIX la nivel european a fost asociata cu dezvoltarea zionismului-dorinta de a crea niste teritorii speciale pentru evrei in Palestina. Evreii aveau de gand sa se stabileasca undeva departe, in zone putin populate si sigure. Prin 1930, Australia a fost luata in colimator si s-a incercat gasirea unor insulite nepopulate unde evreii sa se poate stabili. Asa s-a nascut schema Kimberley. S-a propus cumpararea unei insule din Estul Kimberley, Australia de Nord.

Un doctor a fost trimis in acele zone si a stat cat timp a fost razboi, gasind intelegere pentru continuarea proiectului din partea evreilor, bisericii si personalitatilor politice importante de acolo. Pana la urma planul a fost un esec pentru ca locuitorii de acolo nu prea aveau incredere in evrei. Publicul s-a opus si el planului, iar primul ministru de atunci a blocat oficial implementarea planului. Podul peste Stramtoarea Bering. Stramtoarea Bering este peticul de apa care separa Rusia de America de Nord. In 1890, Joseph Strauss – arhitectul Golden Gate Bridge – a propus construirea unui pod peste stramtoare, intre cele doua natiuni diferite. Cinci din sapte continente erau astfel legate intre ele – se putea chiar calatori din Chile in India, in Belgia spre Africa de Sud, fara a avea nevoie sa te deplasezi pe apa. In 1907, tarul Nicolae al II-lea a aprobat proiectul, care ar fi costat 300 de milioane de dolari americani. Inceputul Primului Razboi Mondial a pus capat proiectului, insa ideea s-a mentinut. In 2011, ideea a reinviat, ca un tunel de 105 kilometri pe sub Stramtoarea Bering. Costul unui astfel de proiect ar fi de doar 100 de miliarde de dolari, o nimica toata… Cumpararea Siberiei. In 1990, Statele Unite ale Americii s-au trezit cu oportunitatea de a cumpara parti din Siberia. Boris Yeltsin a dezvaluit atunci ca tara sa e dispusa sa vand zone de extractie petroliera, fabrici si pamant pentru a stabiliza economia. Walter Russel Mead a propus ca o solutie de compromis cumpararea intregii Siberii cu 2 trilioane de dolari americani.

Cu toate astea, presedintele George H.W. Bush a refuzat oferta motivand ca nu vrea de la rusi nimic mai ales in lumina Razboiului Rece. Ideea cumpararii Siberiei a persistat de-a lungul timpului, iar rusii s-au straduit sa nu moara de foame si sa iasa din saracia lucie. Daca america ar fi cumparat Siberia, suprafata sa ar fi fost de doua ori mai mare decat cea de astazi.

No comments:

Post a Comment