Poluarea ne poate ajuta sa gasim alte specii din univers

Gasirea vietii extraterestre in afara sistemului nostru solar este o sarcina monumentala. Totusi, datorita poluarii, descoperirea de viata extraterestra pe alte planete aflate la milioane de ani lumina de Pamant poate fi mai usoara. In 2018 se va lansa o noua generatie de telescop numit James Webb Space Telescop.

Cercetatorii de la Harvard au sugerat ca acest telescop ar putea fi folosit pentru a detecta clorofluorocarboni (CFCs) in atmosfera exoplanetelor. Acesti compusi sunt niste gaze verzi care pot distruge stratul de ozon al Pamantului. Potrivit cercetarilor recente, poluarea poate fi folosita pentru a determina varsta unei civilizatii extraterestre. Unii poluanti pot sa dureze 50.000 de ani, altii au viata scurta, stand in atmosfera doar 10 ani. Daca o exoplaneta are o poluare de lunga durata, ar putea fi locuita de forme de viata extraterestra care probabil nu mai exista de ceva timp.

Prezenta unui astfel de gaz in atmosfera exoplanetei, spun oamenii de stiinta de la Harvard, nu este o dovada a sustinerii vietii acolo. Civilizatiile extratereste avansate pot introduce intentionat poluanti in atmosfera pentru a incalzi aerul unei planete, care in alte conditii ar fi fost prea rece pentru a sustine viata.

No comments:

Post a Comment