RG11 versus RG6

O alternativa la cablul coaxial RG6, foarte intalnit in majoritatea caselor si sediilor de companii, RG11 este un cablu coaxial mai gros, de fapt cel mai gros din categoria cablurilor coaxiale. Este mai dens si nu la fel de flexibil precum celelalte tipuri de cabluri coaxiale cu care ne-am obisnuit (RG6 de pilda). De aceea cablul coaxial RG11 este recomandabil pentru aplicatii speciale, pentru montaj ingropat sau pentru distante lungi, iar cablul coaxial RG11 cu sufa este ideal pentru montaj aerian.

Acest tip de cablu retine semnalul mai bine decat RG6 sau RG59, acesta fiind unul dintre motivele care il face foarte popular printre electricieni, care nu isi doresc pierderi de semnal atunci cand se lucreaza pe distante de peste 100 de metri. De aceea este un cablu ideal pentru a fi folosit atat in interior, cat mai ales la exterior. Coaxialul RG11 se poate folosi in aplicatii audio/video precum cablu tv, CCTV, satelit, HDTV sau distributie. Cum stim insa care este cea mai buna optiune atunci cand alegem un cablu coaxial pentru uz casnic? Cea mai mare diferenta intre cablurile RG6 si RG11 este atenuarea semnalului, un capitol la care RG11 ofera cele mai bune rezultate. De asemenea, un avantaj al cablului coaxial RG11 este acela ca poate transmite semnale la o frecventa mai mare. Dezavantajul major al RG11 este acela al pretului mai mare, o diferenta cauzata de grosimea sa, dar si calitatea conductorului din interiorul cablului.

O alta problema pusa de RG11 este lipsa de flexibilitate. Acesta este un aspect care face ca acest tip de cablu sa fie greu de folosit in case, acolo unde cablul trebuie sa treaca pe langa colturi sau sa faca diverse bucle. RG6 este mult mai flexibil si de aceea este preferat pentru aplicatiile casnice. RG11 este folosit mult mai eficient pe distante lungi, acolo unde este nevoie sa fie conectate doua zone aflate la distanta mare.

No comments:

Post a Comment