Bucataria libaneza, un mixt perfect de arome si gusturi extraodinare

Dintre toate bucatariile lumii, cea mai sanatoasa, in afara de cea orientala, este bucataria libaneza. Bucataria libaneza a fost influentata de gastronomia levantina, in cadrul acesteia existand multe denumiri, ingrediente si preparate care amintesc de aceasta gastronomie speciala. Alimentele sunt mult mai sanatoase ca in Occident, include carne usoara, legume si fructe proaspete, lactate multe, salate libaneze delicioase facute din ingrediente foarte putin procesate.

Influenta greceasca este reprezentata foarte bine de uleiul de masline care se intalneste in toate preparatele libaneze, iar cea a Orientului mijlociu e regasita in condimente, dar si in ingredientele care se prepara la temperaturi mari, de exemplu orezul. Mezele sunt foarte apreciate, acestea constand in portii mici, ori reci, ori calde, cu mancare variata si foarte usoara. Antreurile sunt cremoase, au condimente foarte multe, dar combinate intr-o maniera in care nici macar nu simti ca preparatul e condimentat, se mananca cu mana goala si se inmoaie in farfurie fara griji. La finalul oricarei mese cu caracter libanez se servesc fructe, crema de zahar ars sau croisante. Foarte apreciat, pe langa salate libaneze, este si Hommos-ul, adica o pasta de naut macinat, cu usturoi, carne si muguri de pin. Se mai poate servi Labneh, adica un iaurt fara grasime si fara zer sau Baba Gannoush, un fel de salata de vinete. Kibbeh Nayeh este insa cea mai buna carne libaneza, tocata, fara sa fie gatita, doar acoperita cu ulei de masline si putina ceapa, grau si cu multe condimente.

In ceea ce priveste salate libaneze, intr-un restaurant cu specific libanez se pot servi Tabbouleh – patrunjel, grau macinat, ulei de masline- si Fattoush-legume de sezon, doar proaspete, sos de rodii si bucati de lipie prajita. Salatele merg foarte bine cu aperitivul cald Falafel, niste chiftele prajite nu in ulei, ci in pasta de naut. In fine, la desert se poate comanda baklava, dulciuri cu miere si apa de trandafiri, osmalia-fidea cu nuca, fistic, branza dulce-, Kashta-lapte, fistic si miere sau fructe specifice zonei, exotice.

No comments:

Post a Comment