Blugii – din mina pe podiumuri

De la prima pereche de jeansi, inventata in anii 1850 de Levi Strauss si facuti din panza de cort de catre Strauss, pe atunci un imigrant german in America, si pana in secolul XXI, jeansii au cunoscut o evolutie fantastica. Fara doar si poate cel mai popular articol vestimentar, atat pentru femei cat si pentru barbati, blugii si-au facut debutul in moda ca uniforma pentru minerii in cautare de aur din San Francisco. 

Materialul de cort a fost rapid inlocuit cu unul mai usor si mai moale, serge de Nimes, devenit ulterior celebru sub numele denim. Este doar o scurta istorie a ceea ce pe atunci erau doar niste blugi barbati. Au aparut de atunci diverse tipuri de croieli, diferite varietati de materiale, culorile au devenit si ele din ce in ce mai importante si au fost creati blugi intr-un numar infinit de culori. Au aparut blugii prespalati – care ulterior au si disparut, slava Domnului! – si tot asa, istoria a continuat… Folositi initial exclusiv de barbati apartinand clasei muncitoare, blugii au fost treptat adoptati si in garderoba feminina, ajungand ca astazi o femeie sa aiba in sifonier un numar mult mai mare de perechi de jeansi decat un barbat. Este cu siguranta piesa vestimentara cea mai versatila, indiferent de ocazie, indiferent de momentul zilei, indiferent de tipul de silueta sau de gusturile privind croiala. Nu a existat si nici nu va exista vreodata o piesa vestimentara mai iubita decat blugii. Un alt punct forte al lor este ca sunt extrem de accesibili din punct de vedere financiar si chiar si pentru perechea perfecta de blugi, merita un efort de cateva sute de euro. 

Dincolo de aspectul accesibilitatii pretului si esteticii incontestabile, jeansii aduc si un plus de durablitate. O pereche decenta de jeansi se va comporta extrem de bine chiar si dupa cativa ani de purtare, si dupa fiecare spalare va reveni la forma initiala.

No comments:

Post a Comment